1/2/09

UN PAS MÉS CAP A LA UNIVERSITAT DE L'EBRE

A poc a poc anem concretant aquell projecte que vam començar a imaginar l'any 2004 de la mà del llavors rector de la URV, Lluís Arola, i del conseller Carles Solà (ERC). És una llarga aventura que al cap dels anys donarà per escriure un llibre. La implantació d'un projecte universitari sòlid a les Terres de l'Ebre és, ho he dit moltes vegades, una de les meues prioritats personals i polítiques com a delegat del Govern. Prioritat que compartim amb l'amic Josep Monclús, responsable al territori del departament d'Universitats, Innovació i Empresa.
A poc a poc anem posant estaques al projecte. Al curs 2004-05 vam propiciar que els estudiants de les 3 diplomatures existents adscrites a la URV a Tortosa (Infermeria, Turisme i Empresarials) passessin a pagar taxes públiques. Al maig del 2007 vam aconseguir, amb sang, suor i llàgrimes, que la construcció del Campus de les Terres de l'Ebre s'incorporés al Pla d'infraestructures universitàries 2007-2013. L'any 2007-08 es va ampliar amb la quarta diplomatura, Magisteri, en la línia d'Infantil. I aquest dimarts, 27 de gener, va aprovar-se pel Govern de Catalunya, l'encàrrec d'ICF a la URV per iniciar les obres, amb la dotació pressupostària de 15 milions d'euros. Un pas definitiu que dóna ja el tret definitiu a la construcció del nou Campus.
Aquest mateix dijous, vam mantenir a la Delegació del Govern una jornada de treball per planificar el futur desenvolupament tant de l'àmbit universitari com de l'àmbit de recerca al nostre territori, procurant sempre generar sinèrgies entre els principals actors: URV, IRTA-la Ràpita i Observatori de l'Ebre.
Els objectius marcats són:
- assolir per al curs 2011-12 els 1000 estudiants (ara 500)
- setembre de 2009, inici de les obres del Campus
- curs 2009-10: nova línia de Magisteri, en primària
- pas de diplomatures a llicenciatures
- setembre del 2011, estrenar el nou Campus
- desplegar màsters i noves especialitats en l'àmbit de la salut i el medi ambient, així com la 5 titulació, encara per definir
- reforçar els centres de recerca del territori amb vinculacions entre ells i amb altres centres externs.
Tot plegat, un projecte dels que generen optimisme, il·lusió, i que han de permetre al nostre territori de jugar a primera divisió.