19/1/10

UN TERRITORI A LA NAPOLITANA

Sembla que lo cuiner de les nuclears de l'Estat, des de l'Associació de Municipis Nuclears (AMAC), ja va dictar sentència. Ascó és l'adjudicatària. Porta anys fent estudis d'opinió en els àmbits territorials de les diferents nuclears de l'Estat. Porten anys cuinant la candidatura, res s'improvisa al món nuclear. Per diners no quedarà. Viatges dels veïns a veure món, a veure magatzems, a veure nuclears. Dinars i sopars amb alcaldes estos dies, encaixant i engreixant les últimes peces.

L'alcalde d'Ascó ja va rebre fa molts mesos lo vistiplau dels seus superiors, de partit, i de feina, òbviament. Res s'improvisa al món nuclear. Tot ben apamat, tot ben amanit per a la traca final, ple a darrera hora i gol per l'esquadra. De nit i a les fosques. I ja farem un soparet per a celebrar-ho.

Oreja y vuelta al ruedo, don Mariano! Madrid sap agrair los serveis prestats. No han estat centenars els municipis candidats com es vantava el Ministre, ben just un parell, però sempre hi ha algú disposat a arribar a un bon acord.

Però mira per on, les Terres de l'Ebre ja n’estan fartes i no tolerarem més que un alcalde hipoteque el futur del nostre territori una vegada més. No volem un territori a la napolitana de residus i d'abocadors. Som molts los que estem treballant per un futur millor, per un model econòmic radicalment diferent, des de les empreses turístiques, des de les DO, des de les cooperatives, des dels sindicats, des de les petites indústries, des de les administracions locals, des del Govern de Catalunya, i fa molts anys; i no estem disposats a que allò que tant, tantíssim, costa d'aixecar, ara per un grapat de milions algú ho tire a terra.

No volem que un petit incident mos pose a primera plana dels diaris i tota la feina i esforç de tanta gent que treballa des dels sectors productius del territori se’n vaigue a fer punyetes. Avui el món és imatge, l'economia és imatge i la imatge d’un territori abocador no és compatible amb el futur ambiciòs que volem per a les Terres de l’Ebre. Ja hem vist el que dóna el monocultiu nuclear, desert empresarial i despoblament. Des de que es va instal·lar la central nuclear Ascó ha perdut el 25% de la seua població.

Però els que no improvisen no comptaven en que estes terres tenen 100 regidors d’Esquerra Republicana, molt ben organitzats, que saben el que "no" volen, que no han de demanar permís als seus caps a Barcelona per posar-se a defensar les seues conviccions, i que en pocs dies poden aixecar un territori.

Avui, la dignitat d’este territori passa per que l’ajuntament d’Ascó no compre números d’esta rifa. Demà mos veem.