21/9/08

Xerrada de l'Oriol Junqueres a Móra d'Ebre

El divendres passat, l'Oriol Junqueres va impartir una xerrada sobre la batalla de l'Ebre a Móra d'Ebre. Un acte en el marc del 70è aniversari de la batalla de l'Ebre organitzat pel departament de Cultura i Mitjans Audiovisuals.
Com sempre, l'Oriol va estar brillant, en forma i en contingut. Va exposar, més enllà dels fets històrics i del context internacional de la batalla, el patiment dels soldats, la brutalitat d'una guerra feta amb un desequilibri armamentístic molt important. Fins i tot es va permetre descriminalitzar el paper de molts catalans que lluitaven al bàndol franquista, molts d'ells a les files del terç de Montserrat, que van haver de fugir de Catalunya per la persecussió anarquista del 36-37, o fins i tot, es va atrevir a donar pistes del perquè els governants de l'Europa democràtica no van donar suport a la República, la frase de Churchill en dona alguna: "si estes a l'Espanya republicana ja m'haguessin afusellat". La Guerra va ser molt complexa i amb moltes cares, i cal entendre-les totes.
Les paraules de l'Oriol ens van trasmetre, sobretot, la força i la legitimitat dels catalans que van lluitar per Catalunya i per la democràcia, en contra del feixisme i del nazisme. El proper 17 d'octubre el podrem tornar a sentir a Tortosa.
Espero que este 70è aniversari ajude a recuperar una mica més la nostra memòria històrica, i sobretot, per fer un continuat homenatge als que van morir pel nostre país i per la llibertat.