13/3/10

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Aquesta setmana l'Institut Català de les Dones ha organitzat dos actes al nostre territori en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones. En primer lloc, es va inaugurar l'exposició "Dones ebrenques, les petjades d'un esforç", una exposició que realitza un repàs panoràmic des de la proximitat de les diverses formes del treball de les dones a les Terres de l'Ebre, del treball al camp, les segadores d'arròs, les plegadores d'olives; del treball en l'àmbit de la llar, des dels safarejos fins a les rentadores; del treball a les fàbriques, als comerços; del treball des de professions liberals... La dona sempre ha estat coresponsable del treball a les unitats familiars, en dobles jornades maratonianes sovint poc valorades.

És necessari avançar de forma decidida cap a la coresponsabilitat entre les dos parts de la parella, en el treball i en les responsabilitats familiars. I des de les administracions hem de ser també coresponsables de la per tal d'avançar en polítiques de serveis a les persones, en polítiques de transport públic, en polítiques laborals... Polítiques que facin més compatibles i conciliables l’activitat laboral amb les responsabilitats familiars, per a l’home i, malgrat tot, especialment per a la dona. Amb nous serveis assistencials com les moltes noves llars d’infants a molts dels nostres pobles. Amb noves residències per a gent gran com la de Flix, a punt d’entrar en funcionament, l’ampliació de Gandesa ja operativa, la immediata obertura del Perelló, i poc després la d’Alcanar, estant ja iniciades les obres de la residència privada de Tortosa.

Una de les reivindicacions de la primera assemblea territorial de dones de les Terres de l’Ebre va ser la de disposar de millor transport públic, de més transport col·lectiu a la Terra Alta. Aquesta setmana, el mateix dia internacional de les dones, el dia 8 de març, hem posat en funcionament un pla de millora del transport públic a la Terra Alta que en període lectiu passa d’una expedició diària a dos, i en període no lectiu de zero a una entre cada poble de la comarca i Gandesa. Ampliant també les expedicions entre Gandesa i Móra, i Gandesa i Tortosa per tal de garantir la mobilitat generada per motius laborals, administratius, escolars, sanitaris i comercials.

I en l’esfera de les dones en el treball, ens cal tenir molt present a les 5.948 dones que avui estan a l’atur a les Terres de l’Ebre. Dones treballadores que estan passant una situació laboral complicada com a conseqüència d’una crisi econòmica que no discrimina per sexes ni per origen. Una crisi que mos afecta a totes i a tots. Una crisi que està provocant que milers de famílies tenen dificultats econòmiques, que moltes dones autònomes, empresàries, treballadores... estan patint especialment, i com sempre, la dona pateix doblement les conseqüències de les dificultats i també de les crisis.

Avui, aquesta commemoració del dia internacional de la dona té com a objecte forçar la reflexió del molt que encara queda per fer en el camí envers la igualtat entre homens i dones, del molt que queda per fer en
el camí dels drets de les dones, a tot el món, però també al nostre territori, als pobles i ciutats de les Terres de l’Ebre.